Det blåser från kyliga Norden 13.5

På Kulturhuset Grand, Borgå 13.5 kl 18. I samarbete med Pohjola-Norden i Borgå rf.

Den nordiska berättarscenen bjuder på folksagor och visor från Norden på svenska, finska och danska. Kom och lyssna på berättelser som berättades redan för över tusen år sedan, berättelser om glödande kärlek, om svek och om att överleva mitt bland snö och is.

På scenen: Ellu Öhman, Markus Luukkonen och Henrik Möller

Ellu Öhman berättar på svenska. Ellu är berättare och bosatt i Sibbo. Hon berättar helst okända folksagor. Hon har berättat för publik sedan 2013 och uppträtt på kulturhus i finland för både barn och vuxna. Ellu tycker om berättelser som utmanar normer. Sådana där en oväntad hjälte stiger fram. I sina berättelser tycker hon om att dyka in i miljöer som inte mera finns, eller som kanske aldrig har funnits. Som en medeltida slottssal med ljusstakar, lerkrus och sammetsdraperier.

Markus Luukkonen berättar på finska. Markus har jobbat inom berättarkonst, som berättare, pedagog och regissör sedan 2007. Han har turnerat på festivaler och olika evenemang runtom i Europa. I sina föreställningar blandar Markus friskt folksagor, myter och personliga berättelser. I berättelser älskar Markus gråzoner, motstridigheter och öppna slut. ”Och de levde alla lyckliga resten av sitt liv – eller hur blev det nu?”

Henrik Möller sjunger på danska. Henrik Möller är en dansk trubadur bosatt i Sibbo. Till vardags utvecklar han akustiken i stora konsert- och teatersalar runtom i världen. På fritiden är han med och utvecklar kulturlivet i Sibbo genom sitt engagemang på kulturhuset Lilla Villan. Henrik Möller tycker om berättelser och visor som är kryddade med humor och som han framför med glimten i ögat.