Vi

Vi

I Rävsson Company arbetar konstnärer med olika kunnande. Här hittar du mera information om oss.

“Men då såg fåglarna en liten svart prick som flög överom örnen.
Högt där uppe hördes ett litet läte som ljöd:
Jipii! Hurra! Tsippa-dii-duu-daa-dei!
Här flyger jag och jag är inte alls trött!”

Kirsi Ojala

Musiker, musikpedagog och lokalguide från Borgå.

Kirsi är en av grundarna till Rävsson Company och jobbar för tillfället med Eppel&Peppel, Tidsresor, de klingande guidningarna och inom konsertverksamheten. 

Kirsi är utexaminerad musikmagister från Sibelius-Akademin. Hon har också examen i musikpedagogik, som lokalguide i Borgå, samt som expert inom tillämpad- och deltagande-konst från en specialutbildning. 

Kirsis specialkunnande är folkmusik och instrument från Finland och dess närområden. Nära hennes hjärta ligger folkliga blåsinstrument.

Kirsi har mycket erfarenhet av att jobba med olika ålders publik både som musiker och pedagog. Hon har medverkat i både nationella och internationella skapande samarbetsprojekt. Hon har spelat in spelmusik för Rovio Entertainment, hon har bandat in mormödrars sång i Viena-Karelen, samt uppträtt på festivaler i bl.a. Italien, Tyskland och Vietnam. Kirsi har stått på scenen förutom på klubbar och konsertsalar även på ovanliga ställen såsom i skogen, i sjön, i museum och i privata hem på Island och i Danmark.

Ellu Öhman

Berättare, dramainstruktör och ordkonstlärare från Sibbo

Ellu har varit med och grundat Rävsson Company och jobbar för tillfället som koordinator och berättare på Tidsresorna samt med utomhusföreställningarna Berättelser under solen och Skogens visdom.

Ellu har en examen i dramapedagogik. Hon är en erfaren pedagog håller kurser för både vuxna och barn i berättarkonst och drama. Hon leder grupper på ett ledigt och uppmuntrande sätt. Ellu Öhman har varit med och startat Berättarscenen på kulturhuset Lilla Villan i Sibbo. Där har hon satt upp berättarföreställningarna “Berättelser från månens navel” (2018) och “Kyliga berättelser från norden” (2019). Hon har också skapat det nya dramatiserade programet för barn på hembygdsmuseet Sibbesgården.

Ellu berättar helst mera okända folksagor från olika delar är världen. Hennes favorit sagofigur är häxan Baba Jaga som bor i skogen i ett hus som springer omkring på hönsfötter.

Juulia Björn

Sångare, berättare och musiker numera bosatt i Helsingfors

Juulia är en av grundarna till Rävsson Company och jobbar för tillfället med Eppel&Peppel och med utomhusföreställningen Skogens visdom.

Juulia är utexaminerad musikmagister från Sibelius-Akademin. Hon har också en specialutbildning i publikarbetsledarskap och studier i pedagogik, berättande och Arts Management. Juulia planerar gärna stora helheter och funderar på dramaturgin.

Juulia är en erfaren och inspirerande pedagog som har jobbat med alla åldrar. Hon är insatt i nordisk folkmusik och rör sig gärna i gränslandet mellan berättande och musik. Barnkultur i alla sina former är nära hennes hjärta.

Juulia berättar gärna historier där något oväntat händer; djuren börjar tala eller människan genomgår en förändring. En av hennes favoritfigurer är den mexikanska bevingade drakguden Quetsalqoatl.

Lotta Ahlbeck

Musiker, violinist och musikpedagog.

Lotta är en mångsidig musiker som figurerat i Rävssons verksamhet sedan 2019, då hon och Ellu Öhman tillsammans förverkligade föreställningen om Svanpojken Jykserge. Just nu medverkar hon i utomhusföreställningen Berättelser under solen och på Berättarklubbarna med sin stråkharpa och fiol.

Lotta är utexaminerad musikmagister från Sibelius-Akademin med huvudämnet musikpedagogik. Hon har bland annat jobbat som kapellmästare på Raseborgs Sommarteater och spelat allt från Heavy Metal till vaggvisor på olika konsertscener. Lotta älskar speciellt folkmusik, och är konstnärlig ledare för Brages spelmanslag. Hon har också jobbat i Brage r.f:s projekt “Folkkultur i förskolan” varje vårvinter sedan år 2016.

Lotta njuter av att lära sig spela olika nya och gamla instrument allt från kontrabas till triangel, och berättar gärna allting om dem om det finns andra nyfikna på plats! Lotta kan redan det mesta, nästa steg blir nog att snällt be om en fiollektion av Näcken…

Kirsi Vinkki

Musiker, instrumentpedagog, artesan.

Kirsi är en fiolspelare, hantverkare och en ivrig folkinstrumentsamlare, som nyfiket letar efter olika klanger. Du kan träffa henne som musiker och berättare under de klingande guidningarna och tidsresorna på Sibbesgården.

Kirsi uppträder i olika musikprojekt på folkmusikfältet, producerar evenemang, undervisar och arbetar i sin verkstad. Hon är utexaminerad musikmagister från Sibelius-Akademin med huvudämnet folkmusik och därtill instrumentpedagog samt träartesan.

Kirsis breda instrumentsamling innehåller bl.a. stråkharpa, vävlira och ett över hundra år gammalt posetiv. Folktradition, uråldriga melodier och gamla föremål med sina bucklor och historier fascinerar henne!

På sitt arbetsrum bygger Kirsi instrument och olika hantverksprojekt. Hon har bl.a. skapat Eppel&Peppels Mirakelhjul som används i föreställningen – både det lilla hjulet från en traditionell spinnrock och det större med färggranna ledljus!

Markus Luukkonen

Berättare, scenkonstnär och dramainstruktör.

Markus har jobbat inom berättarkonst, som berättare, pedagog och regissör sedan 2007 och medverkar nu i Rävsson Company i utomhusföreställningen Berättelser under solen och Berättarklubbarna.

Markus är utbildad dramainstruktör från yrkeshögskolan Metropolia och medverkar aktivt i internationella berättarnätverk. Han har också turnerat på festivaler och olika evenemang runtom i Europa. I sina föreställningar blandar Markus friskt folksagor, myter och personliga berättelser.

I berättelser älskar Markus gråzoner, motstridigheter och öppna slut. ”Och de levde alla lyckliga resten av sitt liv – eller hur blev det nu?”